середу, 18 березня 2020 р.

Книги-ювіляри 2020 року



Книги, як і люди, мають свій день народження. Звісно, не завжди є змога чітко визначити час написання чи публікації літературного твору, але деякі дати нам чітко відомі. Бібліотека підготувала віртуальну виставку «Книги-ювіляри 2020», щоб познайомити з деякими виданнями, які святкуватимуть свій черговий ювілей цього року.





Українські книги - ювіляри


185 років від дня публікації повісті Миколи Гоголя «Тарас Бульба». Книга заснована на історичних подіях і народних казках запорізького козацтва. Ви дізнаєтесь, яким має бути справжній козак: сміливим, патріотичним, завжди готовим заради Батьківщини йти на будь-які муки і навіть прийняти смерть.






185 років від дня народження святкує комедія "Сватання на Гончарівці". Тут є яскраві народні звичаї, традиції сватання, багато гумору. П’єса є репертуарною перлиною багатьох театрів України.







180 років тому вперше опублікована збірка поетичних творів Тараса Шевченка «Кобзар». У наш час під цією назвою розуміють усі віршовані твори Шевченка, однак перші «Кобзарі» містили лише деякі його поезії.







175 років виповнюється першому історичному роману українською мовою «Чорна рада». У цій «хроніці історичних подій» Пантелеймон Куліш відтворив відомі історичні події — чорну раду у Ніжині 1663 року.






160 років виповнюється соціально-етичній повісті Марка Вовчка «Інститутка». Легковажна панночка, випускниця Інституту шляхетних дівчат, згодом перетворюється на жорстоку вершительку людських доль, і це призводить до гострого соціального конфлікту. Ви дізнаєтеся про миролюбність українців, які все ж рано чи пізно втомлюються від несправедливості та пробуджуються до протестів і боротьби.



145 років роману «Хіба ревуть воли, як ясла повні?», написаний братами Панасом Мирним та Іваном Біликом. Це перша в українському письменстві монументальна селянська епопея, що усебічно змальовує життя українського села.





145 років від дня публікації виповнюється історичній драмі Івана Нечуя-Левицького «Маруся Богуславка». Образ головної героїні вважається символом героя-захисника рідної землі, а також символом людей, які залишили Україну, але мають з нею сильний духовний зв’язок.







125 років святкує книга Ольги Кобилянської «Царівна». Повість присвячена долі жінки та її правам, зокрема на освіту, працю і громадське життя.








120 років виповнюється комедії Івана Карпенка-Карого «Хазяїн». П’єса, що й досі не сходить з театральних підмостків, не втратила своєї актуальності. Вона була й залишається гордістю української національної театральної культури.






Світові книги - ювіляри


425 років виповнюється книзі В. Шекспіра «Ромео і Джульєтта». Точна дата написання трагедії Вільяма Шекспіра історикам невідома, але приблизно вважається, що це 1595 рік.







415 років виповнюється першій частині одного з найбільш популярних творів світової літератури – роману іспанського письменника Мігеля де Сервантеса «Премудрий гідальго Дон Кіхот з Ламанчі».





235 років виповнюється книзі «Пригоди барона Мюнхгаузена» німецького письменника Еріха Распе. Книга складається з фантастичних розповідей про пригоди головного героя — барона Мюнхгаузена, який насправді жив у Німеччині на початку XVII століття.





200 років виповнюється роману Вальтера Скотта «Айвенго». Книга знайомить з пригодами благородного лицаря та його коханої, яким допомагає легендарний розбійник Робін Гуд. Добро, справедливість, честь, гідність і любов неодмінно переможуть, а віроломство та підступність ворогів і зрадників буде покарано!




200 років тому вперше опубліковано поему російського письменника Олександра Пушкіна «Руслан і Людмила». Чарівна казка, натхненна давньоруськими билинами, в якій розповідається про те, як богатир Руслан рятує свою наречену Людмилу, викрадену злим чаклуном.





190 років виповнюється роману Стендаля « Червоне і чорне». Його герой — Жульєн Сорель — увійшов до скарбниці світової літератури як уособлення непокірливої, волелюбної юності. У душі Сореля сперечаються дурні нахили і людяність, холодний розрахунок і романтична чутливість. Але любовна інтрига та честолюбні мрії приводять його на гільйотину.



190 років тому вперше побачила світ повість Оноре де Бальзака «Гобсек». Бальзак, один з найкращих французьких романістів ХІХ століття, майстерно зображує вплив «золотого мішка» на внутрішній світ людини.






185 років виповнюється чудовій казці видатного данського письменника Ганса Християна Андерсена – «Дюймовочка». Ця розповідь про крихітну дівчинку зростом не більше дюйма, яка за волею долі відправляється у подорож. На неї чекає безліч пригод, до неї залицяються різноманітні женихи, але щастя Дюймовочка може знайти лише серед собі подібних.


115 років виповнюється оповіданню американського письменника Джека Лондона «Жага до життя». Аляска — те місце, де кожен змушений виявляти свої справжні риси. Північ рівняє бідних і багатих, пронизливий холод не зважає на неміч, рвучкий вітер байдужий до соціального стану, а дикий звір не розбирає звань. У протистоянні з жорстокою природою герої перемагають не тільки завдяки сміливості, витривалості, енергії, а насамперед завдяки силі духу, жазі до життя та здатності навіть в екстремальних умовах залишатися Людиною.

65 років виповнюється книзі Астрід Ліндґрен «Малий та Карлсон, що живе на даху» . В ній розповідається дивовижна історія про справжню дружбу хлопчика на ім’я Малюк з чудернацьким створінням, що має на спині самий справжнісінький моторчик з пропелером та вміє літати. Товаришують вони вже досить давно, адже перша історія про Карлсона, що живе на даху, була написана ще в п’ятдесятих роках минулого століття. З тих пір розповідь пройшла через декілька поколінь, але й до цього часу продовжує радувати дітлахів своєю цікавістю.

Немає коментарів:

Дописати коментар